събота, 31 януари 2009 г.

История на известните коктейли

Чай Лонг Айлънд

(водка, ром, текила, джин, кюрасо, лимонов сок, кола)

Вътре може и да няма чай, но поне частта с Лонг Айлънд съвпада. Това е един от най-младите известни коктейли. Създаден е преди 32 години от бармана Роузбъд Бът в Хамптън Бейс, Лонг Айлънд (точно до Ню Йорк). Ако ти трябва ангел-хранител, когато падаш от щъркела, Роузбъд е твоят човек.


Черния руснак (black russian)
(водка, калуа)

Единственото общо с Русия е водката в коктейла. Черният руснак е измислен от бармана Густав Топс през 1949-а или 50-а в хотел Метропол в Брюксел.


Космополитън
(цитрусова водка, трипъл сек, сок от боровинки, пресен сок от зелен лимон)

Много преди Сексът и градът да направи коктейла едно от най-желаните питиета за дамите, няколко бармана спореха за създаването му. Със сигурност е в САЩ, но в кой щат не е ясно. Борбата е между Минеаполис, Сан Франциско, Манхатън и педерасткия Провинстоун, Масачузетс. Всъщност, коктейлът е доста лесен, така че е възможно да са го изобретели едновременно.


Дайкири
(бял ром, сок от лимон, захар, лед на сняг)

Ако си американски минен инженер, забит в Куба, какво ще правиш? Каквото и да измислиш винаги ще стигнеш до пиене. Така и направил Дженинг Кокс, който запълвал свободното си време в бъркане и изпиване на коктейли през 1905 г. Докато се наливал в бар в Сантяго, той смесил ром, захар и зелен лимон. Приятелите му били доста впечатлени от питието, което се превърнало в най-известния коктейл с ром.


Мартини
(джин, малко сух вермут, маслинка за украса)

Истинските ценители постоянно спорят какво трябва да е перфектното съотношение между джина и вермута. Никой не знае и точния произход на мартинито. Една от версиите е, че то произлиза от коктейл на име мартинез, създаден в Сан Франциско през 1862 г.


Взето от http://men.hotnews.bg

петък, 30 януари 2009 г.

Какво (не) знаем за кафето (продължение)

Първото кафе в Европа се е продавало по аптеките като лечебно средство.
В стария арабски свят, кафето е станало толкова важна част от семейния живот, че една от законните причини за развод била отказа на мъжа да произвежда кафе за съпругата си!!!
През 1732 г. Бах написва кантата за кафето.
Първото нес кафе е създадено от японско-американският химик Сатори Като от Чикаго през 1901 г. Величественият, най-прочутият, най-силният в света владетел и господар, халиф и падишах Мурад IV, господарят на света взе мъдро решение: затваря всички кафенета. Резултатът - 146 кафеджии и клиенти били заловени, заклани и, после - окачени за назидание на останалите.
През 1600 година, когато кафето е внесено в Европа, в Италия папа Клемент VIII е притискан от своите съветници да обяви любимото питие на Османската империя за неприятелска заплаха. Когато папата отпива глътка кафе, той заявява: "Тази сатанинска напитка е толкова прелестна, че ще е жалко да оставим неприятелите да са единствените които я употребяват. Ние ще изиграем Сатаната, като го покръстим!" "Тази черна и горчива напитка" според френския историк Жан Клод Болон бързо завъртяла главите на парижкото добро общество, което оценило нейните свойства да "изостря мисълта и да стимулира разговора". Сюлейман ага, посланик на султана в Париж, по време на първия официален прием поднесъл на гостите турско кафе, което предизвикало всеобщо възхищение. Три години по-късно, през 1672 г. на площад Сен Жермен било открито кафене, което било масово посещавано. Собственик му бил арменецът Паскал. През 1690 г. един грък открил ново много популярно кафене - първото кафене шантан, където посетителите пеели песничка, възхваляваща кафето. Друго любимо на парижаните кафе, наречено "Прокоп", на името на собственика си италианеца Прокопио дел Кастел, отворено през 1686 г. продължава да съществува и до днес. Знаменитото кафене е посещавано от Волтер, Русо и Бомарше, по-късно от Марат, Робеспие и Далтон. Твърди се, че капитан Наполеон Бонапарт заложил там шапката си, след слаба игра на шах. Ориенталската привичка явно много бързо се наложила, защото според една карта от XVIII век броят на парижките кафенета бил между 700 и 800. Те бавно започнали да изместват кабарето от всекидневието на французите и скоро в двата вида питейни заведения се оформила различна публика. Докато за кабарето е характерно пиенето на вино и забавления с лековати жени, кафенето по правило предлага вестници и предразполага към по-сериозни политически разговори. Забавленията тук са игра на карти, шах и билярд. През юли 1789 г. парижките кафенета около "Пале роял" били пълни и шумни. Някакъв малък дял от това, което предстояло да се случи, трябва да е имало и ободряващото и възбуждащото сетивата кафе. То играло и известна роля в Октомврийската революция. В една история на европейските кафенета между другото се споменава, че през есента на 1916 г. Тристан Царя играл шах в цюрихското кафене "Одеон" с руснак на име Ленин, който чакал някакъв пломбиран влак, да го закара в Русия. Германците познали кафето в края на XVII век. През 1680 г. в Хамбург било отворено първото кафене, а петнайсет години по-късно примерът му бил последван от Лайпциг. Малко след това на изкушението се поддали Нюрнберг и Щутгарт. Първото кафене в Берлин отворило врати през 1721 година. Забрана за внасянето му станала причина за възникването на безредици през 1766 г. По онова време всеки, който пиел кафе се наказвал с глоба от 10 талера.
През 1665 г. придворен лекар предписал на руския цар Алексей Михайлович кафе срещу главоболие, но в Русия то проникнало едва към края на XVIII век и заварило вече утвърдени навици в пиенето на чай. По онова време статии за приготвянето на кафе според руския изследовател Пучеров имало в сп. "Всеобщее и полное домоводство" и в сп. "Экономическй магазин". Чак след 1812 г. вносът му се увеличил и употребата му започнала да се приема за бон тон. Във Виена новата страст проникнала при малко странни обстоятелства. През 1683 г. след неуспешна обсада на града Турците се оттеглили, като оставили значително количество кафе във чували. Виенчани смятали да ги хвърлят в Дунава, но Георги Колчински, полски офицер на служба в австрийската армия ги спрял. Заради особени заслуги при защитата на града властите му подарили чудноватите зърна. Скоро след това той отворил първото Виенско кафене. Според изворите Колчински бил разузнавач и при една от мисиите си проникнал в тила на турците, като се представил за български търговец. В момента на ъгъла на ул. "Колчински" с "Фаворитен шрасе" се намира негов паметник. Представлява бронзова фигура на мустакат мъж със сурово лице, който налива кафе от кана. В краката му са захвърлени щит, меч, стрели и други оръжия.
В Полша то също е преминало от Турция. Един от рицарите на крал Ян Собески намерил в една турска шатра кафе, достатъчно да се открие първото кафене във Варшава.
Подобна е историята и на кафене в Будапеща, което продължава да съществува и до днес.
У нас кафето е пренесено от турците.
Бразилия произвежда 27% от кафето в света - предимно нискокачествена арабика и робуста тип Конилон.Сред по известните Бразилски сортове кафе са Бахия и Бурбон Сантош. Минаш Герайш, Парана и Сао Паоло са щатите, в които има най-много кафени плантации. Качествени марки бразилско кафе са Минас, Церрадо и Сантос- известни по цял свят. През 1992 г. страната постави рекорд и изнесе 20 милиона чувала кафе. Стандартното тегло на един чувал е 60 кг, а цената му варира в зависимост от качеството и може да достигне $200.
Земеделието осигурява 14% от БВП и 40% от износа на Бразилия и е най-развитият отрасъл от икономиката на страната. През 70-те години секторът се модернизира и наред с традиционните кафе и захарна тръстика започват да се отглеждат и специфични за тропичния климат земеделски култури. Днес Бразилия е сред най-големите производители на соя, гуава, манго и цитруси в света. През 90-те години се популяризира отглеждането и на какао, памук и маниока. Географски земеделието в Бразилия е добре диференцирано: основната култура в Южна Бразилия е тютюнът, а ориз се отглежда по поречията на Амазонка и другите големи реки. Бразилия се слави като най-големия производител на концентриран портокалов сок в света. Цитрусовите насаждения в щата Сао Паоло се простират на 800 хил. хектара земя. С годишното си производство от 15 млн. тона зърно годишно, западните щати са се утвърдили като житницата на Бразилия.
Индустриалното производство в Бразилия започва да се развива едва преди 30 години, но за сметка на това днес се отличава с интегрирана и стабилна структура. През 90-те бразилското правителство изготвя т.нар. план Царажос, който разширява добива и износа на руда. Активизира се производството на желязна руда, боксит, алуминий и манган. Монополист в добива на желязна руда е най-големият бразилски износител - държавната компания ЦВДР.
След крупни инвестиции през 80-те години се засилва производството на водноелектрическа енергия. В момента Бразилия произвежда 55 млн. мегавата годишно водноелектрическа енергия и е сред световните лидери. Двете основни ВЕЦ в страната са язовирите Туцуруа и Итаипо, който е и най-големият язовир в света. През последните месеци обаче специалистите отбелязват енергиен дефицит, които вероятно ще доведе до известен спад в икономиката.
Дълго време бразилските политици пренебрегваха ролята на туризма в икономиката на страната. Впоследствие секторът се разрасна и днес осигурява около 6 млн. работни места, а приходите от него достигат 8% от БВП. Всяка година 1,6 млн. души посещават Бразилия. По данни от Националния туристически борд 72% от тях са туристи.
Първата лицензия за пренасяне на кафеено дърво в Америка е от 1670 г. на името на Дороти Джонс от град Бостън.
Една чаена лъжичка мляно кафе, която е достатъчна за приготвянето на една чаша от тази напитка, съдържа еднократна терапевтична (лечебна) доза кофеин от около 0,1 грама. (Само да напомня, че чаят съдържа теин! Това – между другото.)
В плантациите с млади кафеени дръвчета се засаждат и акации. Те предпазват кафеените фиданки от горещите лъчи на Слънцето. Когато кафеените дървета пораснат, акациите около тях се изсичат.
От едно кафеено дърво се получават около килограм семена. А от дърветата, разположени на площ от един хектар, се добиват около 2 тона семена.
Хората пият кафето с мляко от края на XVIII век и началото на XIX век. На изток, никога не употребяват добавки в кафето. Там дълбоко вярват, че различните добавки в кафето са вредни за здравето, а от друга – че развалят вкуса на напитката.
На световния пазар, за “страна на кафето” се приема Колумбия, където на тази стока се отдава първостепенно значение.
Ако пиете кафе, не се отказвайте от него! Американски учени установили, че рязкото спиране на количеството кофеин, с което организма е свикнал, води до главоболие, до депресия, и дори до намаляване на интелектуалните способности, но – за кратко.
Бременните жени не трябва да пият повече от три чаши кафе дневно. Други учени – група англичани, свързват смъртта на децата в утробата на майките им с големите количества кафе, което поглъщат бременните жени. Организмът на неродените деца нямал биохимическа съвместимост с някаква съставка в кафето или пък с някакви съединения на съставки на кафето със съставки в кръвта на майката.
Трета група учени, но този път - от страната на Изгряващото Слънце открили, че добавените в кафето сметана и захар неутрализират въздействието на кофеина.
Познавачите и ценителите на кафето твърдят, че, за да се приготви истински добра напитка, кафените зърна трябва да се смелят в ръчна мелничка. “От кафемелачката излиза миризма, а от мелничката – аромат!”, твърдят те.
В Северна Африка и в Близкия Изток, кафето се смята за най – ценната напитка. Когато тръгват на път, хората носят със себе си кафе и всичко необходимо за приготвянето му.
Според арабския обичай, кафето трябва да бъде “черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада и сладко като любовта”.
Задължителният детайл на кафето, наричано “капучино”, е бялата “шапчица” в чашата. Названието на това кафе идва от островърхите бели шапчици – капучини, които носели монасите от католическия орден на капуцините. Понякога, в капучиното се добавя канела.
Руснаците са изобретили нещо много интересно. В самовара, в който варят чай, те слагат, предварително, отвара от кафе. Вътре сваряват чай и пият тази смесена отвара – кафе с чай. Опитайте и вие – може да ви хареса. Но, после, ще трябва да обяснявате подробно “защо кафето мирише на чай”! Забележка – магията на напитката “кафе с чай” се състои в сваряването на чая в кафето, а не – в механичното смесване на кафе с чай.
Можете, разбира се, да пиете чай с кафе “на полюси”… Това ще рече, когато пред себе си имате чаша с кафе, да отпиете една глътка от кафето и, на мястото на отпитото кафе, да добавите толкова чай. Всеки път, когато отпивате от чашата, добавяте чай. “Магията” се състои в номера да поддържате същото количество течност в чашата. В началото, имате само кафе в чашата си. Накрая, разполагате само с чай. Сега, след всяка глътка чай, прибавяте кафе. И – така, докато в чашата си имате отново само кафе.
По същия начин, можете да си играете, ако разполагате с бира и кока - кола. “Полюси” от бира с кока - кола пият англичаните.

четвъртък, 29 януари 2009 г.

Какво (не) знаем за кафето


Първата европейска кафетерия била отворена във Венеция през 1683 г., като най-известната, Кафе "Флориан" на площад "Сан Марко", продължава да функционира и днес.

Кафето – черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада, сладко като любовта…

Почти всеки от нас обича да пие кафе, но малцина са запознати с етимологията (историята на произхода) на думата и с историята на напитката.

Думата кафе произхожда от холандската дума коффее, която пък, от своя страна, води началото си от арабското “кахва”. По всяка вероятност, тази дума идва от наименованието на етиопската област Кафа. Известно е, че още през 11 век, местните овчари забелязали, че овцете им, хапнали си от листата на растението, наречено днес кафеено, стават много по – бодри и по – активни, превъзбудени. Католически монаси – мисионери дочули за това. Те започнали да правят отвара от листата на кафееното растение. Няколко века по – късно, хората обърнали внимание на печените зърна на кафето.
От арабските страни най-напред кафето преминало в Турция. Турците започнали масово да го пият през първата половина на XVI век по времето на султан Сюлейман Велики. Двадесет години по-късно в Константинопол се появили и първите кафенета. Вероятно първото такова е било създадено през 1554 г.
Кафето било донесено в Европа и от венециански търговци - през 1615 г.
По - късно, кафе донесли и търговците на османската турска империя. Това бил периодът когато и другите две известни топли напитки, горещият шоколад и чаят, се появили на стария континент. Първоначално, кафето било предлагано от продавачите на лимонада и се е вярвало, че има лечебни свойства. Първата европейска кафетерия била отворена във Венеция през 1683 г., като най-известната, Кафе "Флориан" на площад "Сан Марко," продължава да функционира и днес.
Турското кафе се вари в метален съд с дълга дръжка, наречен “джезве”. Холандците отглеждали кафе и в Малабар, Индия, а през 1691г. отнесли малко и в Батавия, Ява (днешна Индонезия). За няколко години, холандските колонии станали основните доставчици на кафе за Европа. Днес, Индонезия е четвъртият в света износител на кафе.
Първото доказателство, че кафето се е консумирало в Северна Америка датира от 1688г. Скоро след това кафетерии се появили в Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и други големи градове. Бостънското Чаено Парти (Бостън Теа Парти) от 1773 г. е планирано в кафетерията "Зеленият Дракон". Ню Йорк Скокс Ексчейндж и Банк оф Ню Йорк са основани в кафетерии, намиращи се в района известен днес като финансовия дистрикт Налл Стреет.
Пак холандец е започнал разпространението на кафето в Централна и Южна Америка, където днес то е основната доходоносна продукция на континента. Кафето е пристигнало за пръв път в холандската провинция Суринам през 1718, следвана от плантации във френска Гуана и Бразилия. През 1730г. британците въвеждат кафето в Ямайка, където днес се отглежда най-известното и най-скъпото кафе в света. До 1825г. Южна и Централна Америка вече са поели пътя към тяхната съдба на кафени магнати. Датата е важна в историята и с факта, че кафето е засадено за пръв път в Хаваи, където не само се произвежда единственото кафе в САЩ, но и едно от най-хубавите в света.
Сега, съществуват над 100 сорта кафе. Названието на сортовете кафе, най – често, е свързано с местността, където сортът се отглежда. Или пък – с пристанището, през което кафето се внася или се изнася. Един от най – известните сортове кафе – “Мока”, носи името на града – пристанище Мока, разположен в южната част на Йемен.
Любопитни факти:
Кафето е вторият най - използван продукт в света, след олиото.
Кафето е най - популярната напитка в света с консумация от 1400 милиона чаши на ден!

следва продължение

сряда, 28 януари 2009 г.

За да не Ви лъжат с безкофеиновото кафе

Днес както почти всеки ден, отварям един испански блог, който следя, за да видя дали има някакви новости по света в сферата на обслужването и попадам на това:


Тези на пръв поглед куриозни лентички могат да проверят кафето, което сме си поръчали, дали е кофеиново или безкофеиново. На пръв поглед напълно безсмислена и ненужна вещ, тъй като много малко хора в България си поръчват безкофеиново кафе, предполагам, защото си мислят, че ще намерят някаква разлика във вкуса или плътността на кафето. Нищо подобно! Пробвах едно такова кафе от любопитство, не че имам нужда и разлика не намерих. В Испания, където имам работени над 6 години по барове и кафетарии, масово се поръчва безкофеиново кафе следобедите или вечер. Най-интересното е, че в бързината някои сервитьори забравят, че даден клиент си е поръчал безкофеиново кафе и му сервират нормално кафе. В такива случаи испанските колеги сервитьори, ако ги попитат, дали са сигурни, че кафето е безкофеиново, започват да мрънкат, да мислят и да чупят пръсти. Естествено, при такава реакция клиентът разбира, че кафето е кофеиново и естествено, държи да му бъде сервирано кафе без кофеин. Ние българите сме по-опитни в лъжите. Мене лично също са ме питали много пъти дали кафето, което им сервирам е безкофеиново и аз на секундата отговарям: "Дааааа, нали такова поръчахте?" и всичко се оправя.
Вярвам, че това е една от причините, заради които са измислили тези подобни на лакмус лентички!
Официалната страница на продукта

Взето от http://cafeymas.blogspot.com/

Hennessy в чест на Барак Обама

Новият американски президент Барак Обама безспорно е човекът на новия ден. Всеки на земята вече знае името му, а церемонията по заемането на поста президент на Съединените американски щати се гледаше от милиарди жители на планетата. Днес човекът с най-голяма власт в света се радва на вниманието на най-луксозните брандове.

След като Обама-манията се пренесе и в модните марки, една друга лъскава марка с традиции реши да създаде нещо в негова чест. От престижната марка коняк Hennessy създават лимитирана серия за колекционери в чест на 44-я американски президент. Близо 180 000 бутилки от серията Hennessy 44 ще бъдат пуснати на пазара. Част от приходите на серията ще отидат във фонда на Thurgood Marshall College-същият, в който е бил и Обама. От марката смятат, че това е колежът на лидерите в Америка. Една бутилка от Hennessy 44 ще струва близо 30 долара.
Взето от www.millionaire.bg

И ние предлагаме Hennessy, но не в чест на Барак Обама, а в чест на Н.В. Клиента!

понеделник, 26 януари 2009 г.

Мъжете се влияят от кафе повече от жените

Кафето има по-голямо въздействие върху мъжете, отколкото върху прекрасния пол, съобщава БиБиСи.

Учените от университета в Барселона са провели изследването си с помощта на 668 напълно здрави доброволци, които трябвало да изпият първо кафе с кофеин, а после и кафе без кофеин.

Чашката еспресо, изпита в началото, постига тонизиращия си ефект след 10 минути. Максималната концентрация на кофеин в кръвта е достигната след 45 минути, а половината участници в експеримента „живнали" само след няколко минути.

Подобно въздействие оказва и кафето без кофеин. И в двата случая обаче, мъжете са се активизирали по-бързо. Според ръководителя на проучването професор Ана Адан, това е първият случай на изследване на зависимостта между ефекта на кофеина и пола на човека.

„Това изследване показва как влиянието на храните и напитките може да се различава в зависимост от пола. Изучаването на „хранително-половото" взаимодействие дава все повече резултати", смята Ана Дени от Британската организация по диетология.

Тя подчерта, че се приближава денят, когато учените ще могат да съставят препоръки за диети, отчитайки възрастта, пола, масата на тялото и генетиката на човека.
Взето от profit.bg

петък, 23 януари 2009 г.

Очаква се световен дефицит на кафе в периода 2009-2010 г.


Световната консумация на кафе може да надхвърли потреблението с около осем млн. чувала (60 кг) в периода 2009-10, поради по-слабата реколта в Бразилия, която е най-големият производител, информира Bloomberg, цитирайки Нестор Осорио, изпълнителен директор на Международната организация на производителите на кафе (ICO).
Тази ситуация ще доведе до ръст в цените, казва Осорио.

Цените на кафето от сорта арабика, което се използва от веригата Starbucks, скочиха с 6.1% вчера. Това е най-големият ръст от почти три години, след като Министърът на земеделието на Бразилия обяви, че производството може да падне с 22% следващата година, до 36 млн. чувала. Цените на кафето от сорта робуста, което се използва в еспресото и инстантното кафе от Nestle SA, се покачиха с 4.3%.
Кафето се представя по-добре в сравнение с индексите на суровините, след като цените започнаха да падат в края на юни. Цената на сорта арабика е паднала с 29% в Ню Йорк, в сравнение с 61-процентен спад на индекса S&P GSCI, в който влизат 24 суровини.
Ако световното производство падне до 122-125 млн. чувала, спрямо предишните 132.5 млн, а потреблението възлиза на около 130 млн. чувала, ще имаме дефицит вместо излишък както досега, казва Осорио. Другите производители не могат да компенсират такъв голям спад от порядъка на до 10 млн. чувала от Бразилия, смята Осорио.
През 2008-09 г. може да има излишък от 4.5 млн. чувала, при производство от 132.5 млн. чувала и потребление от порядъка на 128 млн., показват данни на ICO.
Осорио потвърждава прогнозата си за производството на Бразилия в размер на 40 млн. чувала през 2009 г., в сравнение с 45.9 млн. тази година.
Колумбия се очаква да произведе 12.5 млн. чувала, но дъждовете там може би са намалили производството с между 200 000 и 500 000. Добрите управленски практики обаче ще запазят реколтата в страната в порядъка между 12 млн. и 16 млн. чувала в следващите години, според Осорио.
Взето от www.coffeeland.bg

сряда, 21 януари 2009 г.

The Perfect Cappuccino - movie trailer

След като от интернет разбрах за един доста интересен филм за историята на кафето от плантациите до заведенията, Black Gold, случайно попаднах в youtube.com на трайлера на един друг филм разказващ и показващ нагледно разликите между едно капучино направено и сервирано в Италия и същото направено в U.S.A., Starbucks например. Аз видях, че разликата е огромна, но все пак съм пил капучино в Италия и също съм пил, а и правил капучино и в Испания. За България въобще и не искам да споменавам, понеже тука думата "капучино" за повечето хора означава чисто и просто кафе, мляко и канела, като в много случаи се слага и бита сметана. Вариации колкото си щете. Имам чувството, че колкото и кафенета - толкова и модела "капучино" предлагат у нас!
The Perfect Cappuccino - movie trailer


www.imdb.com
За съжаление този филм не го видях никъде из българските сайтове за филми. Нормално, все пак не е някой евтин екшън ...

вторник, 20 януари 2009 г.

86 лева за чаша кафе в Бургас

Космическа цена от 86 лева за чаша кафе втрещи бургазлии. Ободрителната напитка, която струва колкото една пенсия, се предлага в най-новото заведение "Буржоа" в центъра на града.
На сервитьорите се налага да обясняват всеки ден на смаяните клиенти, че в менюто не е допусната правописна грешка. Предлаганото кафе било много специално, затова и цената му е толкова смущаваща. Ставало въпрос за най-луксозното и най-скъпо кафе в света с марката Kopi Luwak, разясняват келнерите. То се отглежда на остров Ява, а за производството му се използва доста странен начин. Суровите кафеени зърна се консумират от специален вид мангусти, след това се изхвърлят заедно с изпражненията и се промиват. Така обработеното кафе се изпича и е готово за продажба с цена от 2000 долара за килограм. Заради изключително високата си цена Kopi Luwak се предлага само в най-скъпите заведения в големите световни столици.
По материали на вестник "Телеграф"

2 години "Десетият град"

Вчера 19.01.09г. навършихме 2 години от както отворихме за първи път врати за Вас, нашите клиенти. Както подобава за случая, имаше торта, свещи и разбира се нещо за пийване. Искаме да изкажем благодарности на всички наши клиенти затова, че продължават да ни посещават и да си поръчват от някои наши ексклузивни питиета.

/





/

/


Във "Форумът на Шумен" където също има тема за заведението получихме много честитки и ще публикувам част от тях:
setle_to
Да ви е честито, пожелавам ви толкова здраве, че да учудите медицината, пълни сепарета и много Ирландски кафета.

Анелия
Хайде честито! Много години още, клиенти, да се развива бизнеса и по-голямо помещение, че днес щяхме да седнем един върху друг

soul
Честит юбилей и от мен и да не се отървате от клиенти!

FRESH
Честито и от мен на луди_жаби и Алекс. Бъдете здрави, енергични и оптимистични. Желая ви верни, доволни и щедри клиенти

Това са част от поздравленията и по-точно на малка част от женската част от Форума и наши клиентки! Благодарим ви!

понеделник, 19 януари 2009 г.

Скандал в Европарламента заради водка

Предложението на Европейската комисия да се гарантира свободното разпространение на нови видове водки, произведени във Великобритания или в Испания от грозде, ориз или захарна тръстика, предизвика бурни спорове в европарламента, пише френският вестник”Монд”.
По време на дебатите миналата седмица за преразглеждането на европейското законодателство за производството на водка, депутатите от Полша и балтийските републики са се вбесили, съобщава “Монд”.

“От пет века използваме само жито, картофи или захарно цвекло за производство на водка, а сега трябвало да приемем тя да се прави от грозде”, протестира полският евродепутат Богуслав Соник, цитиран от френския всекидневник.
В България от години се правят водки с най-различен произход, без някой да е поставял въпроса. На българския пазар най-рядко може да се срещне водка от зърно. Този вид са и най-скъпи. Масовите водки, които са и най-рекламирани, се правят от чист спирт от захарните заводи или вносен, с различен произход. В някои има смес на зърнен и меласов спирт, а някои винпроми от години продават водки, чийто спирт е получен от гроздови субпродукти и стари вина.
“Монд” припомня, че исторически производители като Полша, скандинавските и балтийските страни повече от година се борят срещу предложението на Европейската комисия да се гарантира свободното разпространение на новите водки. Тези напитки са се появили благодарение на мъгляво законодателство, прието през 1989 г., преди падането на желязната завеса (когато източноевропейските страни са били далеч от присъединяване към ЕС). Според тогавашните нормативи водката трябва да се произвежда от “земеделски продукти”.
“Не е честно, защото ние, поляците, трябваше да се откажем да произвеждаме вино от френско грозде или от картофи, за да влезем в ЕС”, протестира Соник.
Поляците настояват наименованието водка да се използва само за напитката, добивана от жито, картофи или захарно цвекло, а всяко друго подобие на този продукт да носи етикета “нетрадиционна водка”. Еврокомисията и Великобритания се противопоставят на тази ограничаваща според тях дефиниция, отбелязва всекидневникът. Британски дипломати твърдят, че потребителите се интересуват само от цената за бутилка и че според тях няма разлика във вкуса на старата водка на житна основа и водката, произведена от грозде.
Взето от www.mahmurluk.com

четвъртък, 15 януари 2009 г.

Едно кафе - историята на събуждането

Един филм на Nescafe по сценарий и режисура на Руши Видинлиев. Първата част - пълна боза! Доста се изнервих, докато я изгледам. Двама актьори (силно казано актьори), продънен стар фотьойл, три автомобилни гуми и нещо, което ми заприлича на косачка за трева. Лично аз не можах да схвана замисъла на декора. Следва заучен текст с благодарности към кафето, но уж не много добре научен ... В следващия кадър се появява французин, за да ни осведоми какво означава "кафе" на арабски. След него моментално се пренасяме в спалнята на една двойка и присъстваме на "събуждането". Типична сцена от живота на полуинтелигентна българска двойка младежи, спане с чорапите от страна на младежа и спане с анцуга и потника за фитнес от страна на девойката. Чудя се, при такъв безпорядък в апартамента, от къде намериха толкова чисто джезве, без следи от загоряло кафе, а и витрокерамичния плот на печката изглежда доста чист. Явно не готвят вкъщи, а само я карат на кафе и ядат по ресторанти. Следва задължителното клечене в тоалетната с вестник от страна на младежа и задължителния сутришен душ от страна на девойката ... Втората част на филма е значително по-добра.

Приятно гледане!

"Едно кафе" - Филм на Руши Видинлиев (1 Част)


"Едно кафе" - Филм на Руши Видинлиев (2 част)



В заключение, Руши да си гледа пеенето, има кой да прави рекламни филмчета!

сряда, 14 януари 2009 г.

Историята на Coca Cola

Кока-Кола е изобретена през 19 век от американеца Джон Пембъртън, който я замисля като лекарство, което се купува без рецепта. Благодарение на агресивна маркетингова политика от страна на бизнесмена Ейза Григс Кандлер, напитката става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през ХХ век, като продължава да е такава и през новия век.

В наши дни Кока-Кола се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество франчайзингови фирми, които го бутилират и дистрибутират. Кока-Кола произвежда и няколко напитки, които носят името Кока-Кола, но са различни по вкус или състав от класическата напитка. Най-популярната и разпространена от тях е диетичната Кока-Кола (позната у нас с името Кока-Кола лайт, на английски - Coca-Cola light), която се превръща в най-популярната диетична напитка. Освен диетичната Кола, компанията произвежда още Кока-Кола с добавен екстракт на кафе (Coca-Cola Blāk), с вкус на ванилия (Coca-Cola Vanilla), череша (Coca-Cola Cherry), лимон (Coca-Cola with Lemon), както и такава без кофеин (Caffeine-free Coke).

Кока Кола е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от Джон Пембъртън първоначално като кокауайн, комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби са реализирани на 8 май 1886 в аптеката „Jacob's Pharmacy" в Атланта, и за първите осем месеца са продавани едва девет чаши средно на ден. Газираната напитка става популярна и поради факта, че по това време в САЩ се смята, че газираните напитки са много полезни за здравето.

Кока-Кола започва да се продава в бутилки на 12 март 1894, а първите кутии се появяват през 1955.

За първи път напитка Кока-Кола напуска САЩ през 1900 година, когато най-големият син на Кандлър - Чарлс Хауърд Кандлър взима със себе си шише сироп, когато заминава за Англия. Малко по-късно в Атланта получават поръчка за пет галона сироп, което е и първото експортирано количество.

След няколко години са построени първите заводи зад граница в Куба, Панама, Филипините, Пуерто Рико и Гуам. През 1920 година във Франция започва да работи първата в Европа бутилираща компания.

Точната рецепта на Кока-Кола е легендарна търговска тайна. Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на „Сън Тръст Банк" в Атланта, Джорджия. Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Кока-Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях), а има и други, които са знаели процеса на създаването ѝ..

Формулата включва съставки, смесени в сироп, преставляващ силно концентрирана смес от вкусове, които се смесват само в няколко избрани центрове в света. След като този концентрат е приготвен, той се предоставя на бутилиращите компании по света, които го смесват с други минорни (сравнително незначителни за оформянето на вкуса, някои по-сериозни, поради особеностите на местните вкусове.) съставки, след което се смесва с газирана вода. Това гарантира пълен контрол на Кока-Кола Къмпани върху качеството, съдържанието и стандарта на продукта.

Името на Кока-Кола идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатор. Основните съставки са вода и захар. Други предполагаеми компоненти са карамелът, кофеинът, фосфорната киселина, сок или масло от зелен лимон и ванилия. Отличителният вкус идва най-вече от смесването на захар и масла от портокал, лимон и ванилия. Останалите съставки променят съвсем слабо вкуса. В наши дни обаче в САЩ Кока-Кола е подслаждана с високо-фруктозен сироп от царевица (HFCS), което „притъпява" вкуса. Кока-Кола със захар все още се продава в Европа.

В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин в листата от кока и на кофеин в ядките от кола. От 1929 кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено, но не напълно. Според сайта на Кока-Кола напитката „не съдържа кокаин или други вредни субстанции и кокаинът никога не е бил добавян компонент на Кока-Кола", което, макар и вярно, може да се разглежда като подвеждащо.

Обработката на листата от кока се извършва в специално лицензирана фабрика в Ню Йорк. Макар това вероятно да е най-големият производител, други химически фирми също имат лицензи за внос на листа от кока в САЩ.

Освен кокаина, друга противоречива съставка на Кока-Кола е кофеинът. Съдържанието на кофеин в Кока-Кола е предмет на съдебни спорове от 1920-те. През август 2005 литър Кока-Кола съдържа максимум 150 милиграма кофеин. За сравнение същото количество кафе съдържа между 280 и 750 милиграма кофеин.
Взето от data.bg

вторник, 13 януари 2009 г.

Наливна бира направо от домашния хладилник?

Вече е възможно!

На кого са нужни онези скучни хладилници с автомати за студена вода или лед? Обаче хладилникът HomePub™ е невероятен, защото вместо за вода, има автомат за бира. Нужно е само да го заредите с 5-литров кег във вратата.Перфектна вещ за едно мъжко жилище. Можете още да си нямате пералня или миялна машина, но този уред е направо задължителен.

Взето от amantesamentesbg.blogspot.com

понеделник, 12 януари 2009 г.

Втори рожден ден на "Форумът на Шумен"

Малко със закъснение пиша за събитието което се проведе на 08.01.09г., но трябваше да изчакам да изтрезнеят фотографите и да публикуват снимките от партито в нета. За втори пореден път празнуваме рождения ден на Форума в "Десетият град" и както, и първия път, празненството беше чудесно. Много ядене, пиене, музика, танци и много, много добро настроение. И естествено, поредните годишни номинации на най-изявените потребители на Форума!Но стига съм писал, по-добре вижте снимките!

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/



Има още много снимки, но стига толкова тука. Който е присъствал е видял!