събота, 31 януари 2009 г.

История на известните коктейли

Чай Лонг Айлънд

(водка, ром, текила, джин, кюрасо, лимонов сок, кола)

Вътре може и да няма чай, но поне частта с Лонг Айлънд съвпада. Това е един от най-младите известни коктейли. Създаден е преди 32 години от бармана Роузбъд Бът в Хамптън Бейс, Лонг Айлънд (точно до Ню Йорк). Ако ти трябва ангел-хранител, когато падаш от щъркела, Роузбъд е твоят човек.


Черния руснак (black russian)
(водка, калуа)

Единственото общо с Русия е водката в коктейла. Черният руснак е измислен от бармана Густав Топс през 1949-а или 50-а в хотел Метропол в Брюксел.


Космополитън
(цитрусова водка, трипъл сек, сок от боровинки, пресен сок от зелен лимон)

Много преди Сексът и градът да направи коктейла едно от най-желаните питиета за дамите, няколко бармана спореха за създаването му. Със сигурност е в САЩ, но в кой щат не е ясно. Борбата е между Минеаполис, Сан Франциско, Манхатън и педерасткия Провинстоун, Масачузетс. Всъщност, коктейлът е доста лесен, така че е възможно да са го изобретели едновременно.


Дайкири
(бял ром, сок от лимон, захар, лед на сняг)

Ако си американски минен инженер, забит в Куба, какво ще правиш? Каквото и да измислиш винаги ще стигнеш до пиене. Така и направил Дженинг Кокс, който запълвал свободното си време в бъркане и изпиване на коктейли през 1905 г. Докато се наливал в бар в Сантяго, той смесил ром, захар и зелен лимон. Приятелите му били доста впечатлени от питието, което се превърнало в най-известния коктейл с ром.


Мартини
(джин, малко сух вермут, маслинка за украса)

Истинските ценители постоянно спорят какво трябва да е перфектното съотношение между джина и вермута. Никой не знае и точния произход на мартинито. Една от версиите е, че то произлиза от коктейл на име мартинез, създаден в Сан Франциско през 1862 г.


Взето от http://men.hotnews.bg

Няма коментари: