понеделник, 19 януари 2009 г.

Скандал в Европарламента заради водка

Предложението на Европейската комисия да се гарантира свободното разпространение на нови видове водки, произведени във Великобритания или в Испания от грозде, ориз или захарна тръстика, предизвика бурни спорове в европарламента, пише френският вестник”Монд”.
По време на дебатите миналата седмица за преразглеждането на европейското законодателство за производството на водка, депутатите от Полша и балтийските републики са се вбесили, съобщава “Монд”.

“От пет века използваме само жито, картофи или захарно цвекло за производство на водка, а сега трябвало да приемем тя да се прави от грозде”, протестира полският евродепутат Богуслав Соник, цитиран от френския всекидневник.
В България от години се правят водки с най-различен произход, без някой да е поставял въпроса. На българския пазар най-рядко може да се срещне водка от зърно. Този вид са и най-скъпи. Масовите водки, които са и най-рекламирани, се правят от чист спирт от захарните заводи или вносен, с различен произход. В някои има смес на зърнен и меласов спирт, а някои винпроми от години продават водки, чийто спирт е получен от гроздови субпродукти и стари вина.
“Монд” припомня, че исторически производители като Полша, скандинавските и балтийските страни повече от година се борят срещу предложението на Европейската комисия да се гарантира свободното разпространение на новите водки. Тези напитки са се появили благодарение на мъгляво законодателство, прието през 1989 г., преди падането на желязната завеса (когато източноевропейските страни са били далеч от присъединяване към ЕС). Според тогавашните нормативи водката трябва да се произвежда от “земеделски продукти”.
“Не е честно, защото ние, поляците, трябваше да се откажем да произвеждаме вино от френско грозде или от картофи, за да влезем в ЕС”, протестира Соник.
Поляците настояват наименованието водка да се използва само за напитката, добивана от жито, картофи или захарно цвекло, а всяко друго подобие на този продукт да носи етикета “нетрадиционна водка”. Еврокомисията и Великобритания се противопоставят на тази ограничаваща според тях дефиниция, отбелязва всекидневникът. Британски дипломати твърдят, че потребителите се интересуват само от цената за бутилка и че според тях няма разлика във вкуса на старата водка на житна основа и водката, произведена от грозде.
Взето от www.mahmurluk.com

Няма коментари: