четвъртък, 29 януари 2009 г.

Какво (не) знаем за кафето


Първата европейска кафетерия била отворена във Венеция през 1683 г., като най-известната, Кафе "Флориан" на площад "Сан Марко", продължава да функционира и днес.

Кафето – черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада, сладко като любовта…

Почти всеки от нас обича да пие кафе, но малцина са запознати с етимологията (историята на произхода) на думата и с историята на напитката.

Думата кафе произхожда от холандската дума коффее, която пък, от своя страна, води началото си от арабското “кахва”. По всяка вероятност, тази дума идва от наименованието на етиопската област Кафа. Известно е, че още през 11 век, местните овчари забелязали, че овцете им, хапнали си от листата на растението, наречено днес кафеено, стават много по – бодри и по – активни, превъзбудени. Католически монаси – мисионери дочули за това. Те започнали да правят отвара от листата на кафееното растение. Няколко века по – късно, хората обърнали внимание на печените зърна на кафето.
От арабските страни най-напред кафето преминало в Турция. Турците започнали масово да го пият през първата половина на XVI век по времето на султан Сюлейман Велики. Двадесет години по-късно в Константинопол се появили и първите кафенета. Вероятно първото такова е било създадено през 1554 г.
Кафето било донесено в Европа и от венециански търговци - през 1615 г.
По - късно, кафе донесли и търговците на османската турска империя. Това бил периодът когато и другите две известни топли напитки, горещият шоколад и чаят, се появили на стария континент. Първоначално, кафето било предлагано от продавачите на лимонада и се е вярвало, че има лечебни свойства. Първата европейска кафетерия била отворена във Венеция през 1683 г., като най-известната, Кафе "Флориан" на площад "Сан Марко," продължава да функционира и днес.
Турското кафе се вари в метален съд с дълга дръжка, наречен “джезве”. Холандците отглеждали кафе и в Малабар, Индия, а през 1691г. отнесли малко и в Батавия, Ява (днешна Индонезия). За няколко години, холандските колонии станали основните доставчици на кафе за Европа. Днес, Индонезия е четвъртият в света износител на кафе.
Първото доказателство, че кафето се е консумирало в Северна Америка датира от 1688г. Скоро след това кафетерии се появили в Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и други големи градове. Бостънското Чаено Парти (Бостън Теа Парти) от 1773 г. е планирано в кафетерията "Зеленият Дракон". Ню Йорк Скокс Ексчейндж и Банк оф Ню Йорк са основани в кафетерии, намиращи се в района известен днес като финансовия дистрикт Налл Стреет.
Пак холандец е започнал разпространението на кафето в Централна и Южна Америка, където днес то е основната доходоносна продукция на континента. Кафето е пристигнало за пръв път в холандската провинция Суринам през 1718, следвана от плантации във френска Гуана и Бразилия. През 1730г. британците въвеждат кафето в Ямайка, където днес се отглежда най-известното и най-скъпото кафе в света. До 1825г. Южна и Централна Америка вече са поели пътя към тяхната съдба на кафени магнати. Датата е важна в историята и с факта, че кафето е засадено за пръв път в Хаваи, където не само се произвежда единственото кафе в САЩ, но и едно от най-хубавите в света.
Сега, съществуват над 100 сорта кафе. Названието на сортовете кафе, най – често, е свързано с местността, където сортът се отглежда. Или пък – с пристанището, през което кафето се внася или се изнася. Един от най – известните сортове кафе – “Мока”, носи името на града – пристанище Мока, разположен в южната част на Йемен.
Любопитни факти:
Кафето е вторият най - използван продукт в света, след олиото.
Кафето е най - популярната напитка в света с консумация от 1400 милиона чаши на ден!

следва продължение

2 коментара:

Анонимен каза...

Алекс, коригирай малко името на Ню Йоркската стокова борса. Ню Йорк Скокс Ексчейндж е правилното. Много измислено име е написано.

Алекс каза...

Благодаря, оправих го :))