сряда, 17 декември 2008 г.

Irish coffee (Ирландско кафе)

Нужни са ни:
Стъклена чаша която да издържа горещи напитки и метален съд в който да загреем, и да запалим уискито.

Съставки:
-ирландско уиски
-кафе еспресо
-сметана
-кафява захар
-няколко зърна кафе
-мляно кафе (за украса)

Начин на приготвяне:
Слагаме уискито (около 40ml.), кафявата захар и зърната кафе в металният съд и загряваме на горещия въздух на кафемашината. След като загреем добре за няколко секунди, вземаме с дълга барова лъжичка от уискито и го запалваме, след което палим и останалото уиски в металния съд. Ако искаме да не изгори (изпари) алкохола в уискито, са достатъчни около 10-15 сек. горене след което изливаме уискито в стъклената чаша, като отделяме зърната кафе за украса. След като сме сложили уискито, вземаме вече направеното кафе и го изливаме внимателно, като си помагаме с лъжичка, за да не се смесят двете течности. Върху течностите декорираме със сметана от флакон и върху сметаната украсяваме със зърната кафе и поръсваме с мляното кафе.
Ефекта е този:

п.с. Тъй като съм се учил да правя това кафе в Испания, клипчето е на испански, но не езика е важен, а начина на приготвяне. В клипа е спестено горенето, понеже е по-желание на бармана, но при нас се пали.

Няма коментари: