Пием еспресо заради стиснат работодател
Пием едно, две, три кафета за деня, независимо дали със захар, сметана, мляко или чисто, тази напитка отдавна е незаменима част от живота на човека. Можем да го пием вкъщи, в офиса или в любимото заведение, но едва ли, докато преглъщаме поредната чаша, се питаме каква е всъщност историята на машината, в която е приготвена любимата напитка.
Източната традиция повелява кафето да бъде "черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада и сладко като любовта". Именно на изток правенето на кафе се е превърнало в майсторлък, а кафенетата започнали да трупат слава като място за светски раздумки и политически заговори. Вероятно оттогава е и поговорката "Ако изпием заедно една чаша кафе, се обричаме на 40 години приятелство". Именно в този свят се е появил и прародителят на кафеварката - джезвето (или кафеник). А кафето приготвено по този начин, отдавна е известно като "турско" или в Македония и Албания като "албанско". По традиция съдът се изработва от мед и има дървена дръжка.
Всичко продължило по стария начин до 1818 година, когато била създадена кафеварката с филтър във Франция. Тя е дело на някой си Лауренс, ловък ковач от Париж. Кафеварката била разделена на 2 нива, като в горната част се поставяло смляното кафе, а под него се слагала цедката. При заливането на кафето с вряла вода готовата напитка се оттичала в долното отделение. В САЩ този съд добил известност като каубойска тенджерка, защото бил използван най-често от кравари и пастири. В средата на 19в. на мода излезли машини за правене на кафе, които работели на принципа на вакуума. За техен откривател се смята шотландският инженер Непиер. В този случай, горещата вода минавала през тънка тръбичка до второ разширение, където се поставяло кафе.
Историята на еспресото започва през 1901 година и е "подчинена" на служителите във фирмата на Луиджи Береза. Целта на богаташа е била съвсем прозаична - да се намали кафе-паузата за работниците му, като се ограничи времето, необходимо за приготвяне на горещата напитка. Изобретението било наречено "Бърза кафе машина". Но освен, че било експресно, така приготвеното кафе било и по-вкусно. Имало опция към черното питие да се добавя и мляко. И тази машина използвала кипенето на водата. Под налягане водата се смесвала с кафе и падала в чашата. За да се получи това обаче, трябвало да се натисне ръчка механично. Няколко години по-късно Бареза продал идеята си на Дезидеро Павони, който доразвил изобретението. И от 1905г. до днес, едноименната фирма продължава да произвежда кафеварки. През 1933г. друг италианец - Алфонсо Биатели, създал кафеварката тип "Мока". Тя е от алуминий и се ползва и до днес в много домове с незначителни подобрения. За баща на кафемашините се счита "Мистър Кафе". "Той" се родил през 1972г. в САЩ и представлява първата напълно автоматизирана система за горещата напитка
В наши дни са много популярни обществените кафемашини, от които можеш да получиш напитка срещу монети. Първата подобна машина е въведена през 1946г. отново в САЩ и много скоро след това, работодателите започнали да инсталират такива съоръжения в стаите за отдих на своите подчинени.
3 коментара:
Пълни глупости
давай
Анонимен, къде точно видя глупостите?
Публикуване на коментар